Początek maja to dobry czas na wysiew nasion na rozsadę dyni, cukinii, ogórków i fasoli, jak również przepikowania siewek pomidorów gruntowych do większych pojemników. Można już przygotować inspekty do siewu warzyw kapustnych na zbiór jesienny. Ze szklarń i tuneli zbieramy pierwsze przedplony sałat i rzodkiewek, i planujemy miejsce na wprowadzenie rozsady pomidorów szklarniowych.
W ostatnich dniach wystąpiły przygruntowe przymrozki („zimni ogrodnicy” dopiero przed nami), zatem pamiętajmy o stopniowym zahartowaniu naszej rozsady, wystawiając ją na zewnątrz na czas dnia a chowając jeszcze do pomieszczeń na noc. Z wysadzeniem pomidorów na docelowe miejsce wstrzymajmy się na wszelki wypadek do połowy miesiąca. Wprost do gruntu możemy za to wysiać już takie warzywa jak rzodkiewki, sałaty masłowe i kruche, szczaw, późną marchew, buraki i koper. Siejemy zioła przyprawowe, sadzimy ziemniaki. Spulchniamy i odchwaszczamy przy okazji glebę, ściółkujemy kompostem. Wprawdzie ostatnio trochę popadało, jednak po prawie bezdeszczowym marcu i kwietniu ziemia jest mocno przesuszona, pamiętamy więc o podlewaniu roślin. Drzewa warto zasilić kompostem, obornikiem, saletrą lub nawozami wieloskładnikowymi, rozsypując je wokół pni i mieszając lekko z gruntem.
Z nowo posadzonych drzewek usuwamy pierwsze kwiaty, aby drzewka składniki mineralne skupiły najpierw na porządnym ukorzenieniu się i rozwoju korony. Usuwamy odrosty korzeniowe wyrastające z podkładek poniżej miejsc szczepień. Za pomocą spinaczy, klamerek, różnych obciążników, sznurków i palików formujemy gałązki młodych drzewek. Rozpoczynamy monitoring szkodników poprzez zawieszanie pułapek feromonowych do odłowu owocówek, wywieszamy tablice lepowe na owocnice i połyśnicę marchwiankę.
W drugiej dekadzie maja wywiesimy pułapki na nasionnicę trześniówkę. Przy wilgotnej i ciepłej pogodzie kwiaty drzew i krzewów podatne są na infekcje chorobami grzybowymi, warto więc profilaktycznie użyć w tym czasie preparatów miedziowych i wykonać porządny oprysk. Z końcem maja usuwamy i niszczymy zawiązki owoców porażone przez owocnice jak również końcówki pędów z liśćmi zasiedlonymi przez zwójki. Nawozimy i ściółkujemy rabaty, pod koniec miesiąca możemy już sadzić do gruntu begonie, dalie i pacioreczniki. Usuwamy przekwitnięte kwiaty wczesnych roślin cebulowych pozostawiając liście, aby cebule przed spoczynkiem wzmocniły się. Rośliny, które zakwitły na pędach jednorocznych (wczesne tawuły, migdałki, forsycje) i już przekwitły przycinamy, z, różaneczników i lilaków usuwamy przekwitnięte kwiaty, obserwujemy kwiaty piwonii. Przed wysadzeniem do ogrodu również hartujemy stopniowo rozsadę kwiatów jednorocznych, do gruntu wysiewamy nasiona nasturcji.
Dni w maju są już coraz dłuższe i cieplejsze, eksplozja barw rozmaitych kwiatów i ich zapachów, przy błogim dźwięku fruwających wszędzie zapylaczy wprawia w zachwyt i sprzyja ogrodowym pracom. Zimę pożegnaliśmy już na dobre, szykujemy się do pełni sezonu!
Instruktor ds. Ogrodnictwa
Paweł LICHWAŁA